Назад

11.10.2023

Адвокати Litigation Group створили судовий прецедент

29 листопада ц.р. Верховний Суд України у справі №6-639цс17 за результатами розгляду заяви адвоката АО «Litigation Group» Юрія Демченко і старшого юриста Силіної Марини у справі за позовом міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова до Олега Тягнибока про захист честі, гідності та ділової репутації ухвалив правовий висновок, вказавши, що безпідставне звинувачення в злочині публічної особи незаконне і виходить за межі допустимої критики.

Раніше практика українських судів була неоднозначною, але в більшій частині будувалася на відмові публічним особам у захисті ділової репутації, оскільки політичні діячі вирішили апелювати до довіри громадськості та погодилися «виставити» себе на публічне політичне обговорення. Тобто, межі допустимої критики діяльності публічних осіб раніше були значно ширшими, ніж у звичайних громадян. Іншими словами, раніше на думку нижчестоящих судів, навіть, незважаючи на те, що політичного діяча або високопоставлену посадову особу назвали злочинцем, в порушення презумпції невинуватості, це вважалося критикою публічної особи в більшості судових справ.

Верховний Суд України погодився з думкою адвоката Демченка Юрія з приводу того, що межі допустимої критики публічних осіб починаються там, де діє презумпція невинуватості, і, таким чином, визначив ці межі допустимої критики.

Відтак, Верховний Суд України дав захист публічним особам від безпідставних звинувачень і констатував, що голослівно звинувачувати особу, навіть публічну, у вчиненні злочину, не є законним, а значить свобода вираження в сучасному демократичному суспільстві повинна бути обмежена презумпцією невинуватості.

Джерело : http://pravo.ua/news.php?id=0064337